Home Acupunctuur Leiderdorp en Leiden Belfor

Acupunctuur Leiderdorp - Leiden | Praktijk Belfor

Naar contact informatie

(placeholder)
(placeholder)
(placeholder)
(placeholder)
(placeholder)
(placeholder)

Acupunctuur punten

Wat is acupunctuur?

Stomingen binnen de acupunctuur

Voordelen van CCM, de klassieke acupunctuur

Acupunctuur is onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde. Bij acupunctuur plaatst de behandelaar dunne naaldjes op bepaalde locaties op het lichaam – zogenaamde acupunctuurzones. Deze zones bevinden zich op meridianen.

Meridianen zijn, vergelijkbaar met bloedvaten, banen waar Qi (energie) doorheen stroomt. Meridianen vormen een netwerk dat zich verspreidt over het hele lichaam en zo alle weefsels en organen bereikt. Het prikken op  acupunctuurzones zet een actie in gang, waardoor het lichaam haar balans hervindt en herstel van gezondheidsklachten kan optreden.

Binnen de acupunctuur zijn er verschillende stromingen, o.a. TCM (Traditionele Chinese Geneeskunde) en CCM (Klassieke Chinese Geneeskunde). De verschillende acupunctuurvormen hebben hetzelfde doel namelijk gezondheidsherstel. De benadering is per vorm echter heel verschillend. Het grootste verschil bestaat tussen de TCM en de CCM.

Volgens de klassieke vorm, de CCM, staat uw persoonlijke energie (uw constitutie) centraal en maakt de behandelaar een puntkeuze die specifiek bij u en bij dat moment past. Iedereen is anders waardoor de oorsprong en het ontwikkelen van de problemen met de gezondheid ook bij iedereen verschillend zal zijn.

Daarnaast gaat het bij deze klassieke acupunctuur niet om het behandelen van de symptomen (zoals dat bij TCM het geval is), maar om het behandelen van de zieke en de ziekte. Dus geen standaardrecept, maar een individuele aanpak.

Ik heb ervoor gekozen om alleen volgens de klassieke acupunctuur (CCM Classical Chinese medicine) te werken. Een collega van mij heeft een uitgebreid document over de CCM geschreven. Indien u interesse heeft, dan kunt u zijn pdf downloaden.

Wat merkt u ervan als ik u volgens de klassieke weg behandel?

Als u een beetje op de rit bent en u voelt dat de behandeling aanslaat, vaak al na 3 of 4 behandelingen, dan daalt de behandelfrequentie naar om de 3 weken en daarna naar 1x per maand of langer. Alleen bij heftige pijnklachten kan het wenselijk zijn hier tijdelijk van af te wijken.

De behandelfrequentie is dus veel lager. Zo worden acupunctuurbehandelingen ook nog eens beter betaalbaar.

Het gebruik van het aantal naaldjes is bij CCM veel minder. Doorgaans gebruik ik maximaal 5 naaldjes en prik ik vrouwen bijvoorbeeld vaak alleen rechtszijdig en mannen vaak alleen aan de linkerzijde.

Acupunctuur is een natuurlijke behandelvorm, zonder medicatie en zonder dat de acupuncturist iets injecteert. Bijwerkingen zijn er dan ook nagenoeg niet.

Sterker nog: als mensen geen medicijnen gebruiken zal het effect van de behandelingen groter en sneller zijn. Maar als de patiënt wel westerse medicatie gebruikt kan acupunctuur helpen voor een sneller herstel, of de behandeling voorkomt dat de ziekte verergert.

Acupunctuur en medicijnen