Home Acupunctuur Leiderdorp en Leiden Belfor

Acupunctuur Leiderdorp - Leiden | Praktijk Belfor

(placeholder)
(placeholder)
(placeholder)
(placeholder)
(placeholder)
(placeholder)

Naar contact informatie

Ben je somber of ben je gevoelig voor een winterdepressie dan kan acupunctuur je helpen de winter beter door te komen. Om dat uit te leggen ga ik even terug naar “acupunctuurzones en hun werking” beschreven in mijn vorige artikeltje en maak hier meteen een vervolg op.


Binnen de acupunctuur wordt gebruik gemaakt van “de vijf fase cyclus, de Wu Xing”. Dit concept is heel belangrijk binnen de traditionele Chinese geneeskunde. Wu staat voor 5 en Xing voor Fase. Cirkels geplaatst in een cirkel waarbij de ene kleur de ander voedt of ondersteund “de voedende of Sheng cyclus” genoemd. Daarbinnen een “controlerende cyclus of Ke cyclus” om te zorgen dat er geen overdaad ontstaat.


De kleuren relateren aan de seizoenen: lente, zomer, nazomer, herfst en winter. Dit geeft meteen aan dat we een connectie hebben met de kosmische omgeving: de lente heeft connectie met wind energie, de zomer met warmte enz. 


Binnen de cirkels worden de organen geplaatst waarmee de connectie wordt gemaakt met de fysieke mens. Elke cirkel heeft zijn eigen organen; in de groene cirkel b.v. zitten de organen galblaas en lever, in de gele cirkel de organen maag en milt. Daarnaast heeft elke fase zijn eigen acupunctuur punten waarmee de verschillende orgaan energieën kunnen worden beïnvloed. Als we ziek worden dan functioneert één of meerdere onderdelen binnen de Wu Xing niet voldoende.

Als acupuncturist zie ik vaak dat de energie van het Water zwak is. Dit is gerelateerd aan de Qi van de nieren en blaas. Deze Water Qi verbruiken wij in ons leven op verschillende manieren. Zo is er de natuurlijk manier van ouder worden die de Qi van met name de nieren verbruikt, of we werken heel hard, hebben veel stress wat dit ook beïnvloed.


Als we een aardig gebalanceerd leven hebben dan houden we deze qi in balans maar vaak raakt onze nier Qi steeds meer uitgeput en kunnen we ziek worden.

Een voorbeeld daarvan is  wat we een Winter depressie noemen. In acupunctuur termen: de Water energie of nier Qi raakt uitgeput. We worden moe, uitgeput en somber. 


Terug naar de Wu Xing, de vijf fasen. Door acupunctuur punten te gebruiken die binnen het concept van de Wu Xing het “Water kunnen voeden” of die de functie of potentie in zich hebben om de Water Qi te versterken, kan je zo klachten zoals die zich openbaren in de winter verhelpen en komt iemand beter de winter door.

Elke fase is gerelateerd aan bepaalde organen en weefsels binnen ons lichaam. Door de acupunctuur op de juiste manier in te zetten kan zo elke fase worden gevoed of getemperd om weer de balans te herstellen.

Je zal begrijpen dat dit maar een simpele uitleg is maar ik hoop dat het inzicht in het gebruik van acupunctuur wordt verruimd.

Terug naar Indicaties

Somber of depressie

Acupunctuur bij winterdepressie

Meer informatie