Acupunctuur Leiderdorp

Acupunctuur Belfor

Wat is acupunctuur

Acupunctuur is een Chinese geneeskunst. In de Chinese gezondheidszorg neemt acupunctuur een belangrijke plaats in. Daarnaast kent men nog andere behandelvormen: kruidengeneeskunde, moxa- en cuppingtherapie, Qi Gong, Tai Chi, tuina. Acupunctuur is in Nederland de bekendste behandelvorm.

Verschillende vormen acupunctuur

Acupunctuur kent verschillende vormen;
TCM (Traditionel Chinese Geneeskunde), CCM (Classical Chinese medicine), Chinese- of Japanse acupunctuur, oor- of schedel acupunctuur, dry needling. 

In al deze vormen wordt gebruik gemaakt van dunne acupunctuur naaldjes die op bepaalde locaties op het lichaam, acupunctuurpunten of zones, worden geplaatst. Er wordt niet zomaar ergens geprikt, het zijn plekken op het lichaam die te vinden zijn op meridianen. Een meridiaan is een vat waar Qi (energie) doorheen stroomt. Het is een netwerk dat zich verspreidt over het hele lichaam en zo al de weefsels en organen bereikt. Door te prikken op de acupunctuurpunten wordt een actie in gang gezet waardoor het lichaam haar balans hervindt en herstel van gezondheidsklachten kan optreden. De verschillende acupunctuur vormen hebben natuurlijk hetzelfde doel d.i. gezondheidsherstel. De manier van benadering is per vorm echter heel verschillend. Het grootste verschil vind je tussen de TCM en de CCM. Ik heb ervoor gekozen om alleen volgens de klassieke acupunctuur (CCM Classical Chinese medicine) te werken.

Classical Chinese medicine

Huang TI-Eigen foto acupunctuur Belfor

Volgens de CCM staat jouw persoonlijke energie (je constitutie) centraal en worden er acupunctuurpunten gekozen die bij jou past. Iedereen is anders waardoor de oorsprong en het ontwikkelen van de problemen met de gezondheid ook bij iedereen verschillend zal zijn.

Daarnaast gaat het bij de klassieke acupunctuur niet om het behandelen van de symptomen, maar om het behandelen van de zieke en de ziekte. Dus geen standaard recept maar een individuele aanpak.

Niet meer dan 5 naaldjes

Maar wat merk jij ervan als je door mij volgens de klassieke weg wordt behandeld?

  • Jouw energie wordt in beweging gezet waardoor verschillende processen in je lichaam opgang worden gebracht. Vergelijk het met een wond. Zodra jij je verwondt, wordt er een mechanisme opgang gebracht om de wond te dichten. Bij acupunctuur zijn het de naaldjes die de prikkel geven.
  • Het gebruik van het aantal naaldjes is veel minder. Doorgaans gebruik ik niet meer dan 5 naaldjes en worden vrouwen bijvoorbeeld vaak alleen rechtszijdig geprikt en mannen vaak alleen aan de linkerzijde.
  • Als je een beetje op de rit bent en je voelt dat de behandeling aanslaat, vaak al na 3 of 4 behandelingen, dan daalt de behandelfrequentie naar om de 3 weken en daarna naar 1x per maand of langer. Alleen bij heftige pijnklachten ((link) kan het wenselijk zijn hier tijdelijk van af te wijken.

De behandelfrequentie is dus veel lager. Zo worden acupunctuurbehandelingen ook nog eens beter betaalbaar.

Acupunctuur is een natuurlijke behandelvorm,

zonder medicatie, zonder dat er iets wordt geïnjecteerd.

Bijwerkingen zijn er nagenoeg niet.

Wanneer kan acupunctuur worden toegepast?

In China wordt acupunctuur ingezet om gezondheidsklachten te voorkomen. Vroeger werd de arts betaald als de patiënt gezond bleef. In het Westen zien we pas een arts of behandelaar als we al klachten hebben. Ik zie patiënten helaas pas als men al geruime tijd met gezondheidsproblemen rondloopt. Het is de moeite waard bij gezondheidsklachten, zoals onbegrepen pijnklachten, eerder met acupunctuur te starten. Dit kan gewoon naast de reguliere behandelingen zoals bijvoorbeeld fysiotherapie. Deze behandelingen samen versterken elkaar wat invloed heeft op je herstel.

Het werkt goed bij pijn!

Een acupuncturist wordt  bezocht als mensen last hebben van fysieke of emotionele klachten. Het is een behandelvorm dat met Qi (levensenergie) werkt waardoor het breed kan worden ingezet. Pijn is doorgaans de belangrijkste reden dat men bij mij komt. Maar je kan ook bijvoorbeeld denken aan vermoeidheidsklachten zoals bijvoorbeeld een burn-out, pijnklachten, hooikoorts of chronische hoest. Doorgaans is het effect van de behandeling hierop positief