Blog post

Vakantiegevoel

Vakantiegevoel wat langer vasthouden

De vakantie is voorbij, de meeste mensen komen weer in het dagelijkse ritme. Zou jij je vakantiegevoel willen vasthouden? Maar wat is dat “vakantiegevoel”hoe hou je die ontspanning vast? Je bent volledig uit je doen en laten, je staat later op, eet eens een andere maaltijd, doet dingen die je normaal gesproken niet doet omdat je er geen tijd voor hebt. Of je gaat twee weken in de buurt van de zee zitten, pakt een boek en komt niet van het strand af totdat de noodzaak je daar toe dwingt. Gewoon dat doen wat bij je opkomt of wat om actie vraagt.
Hoe komt het dat je het vakantiegevoel zo snel kwijt bent? Je hoeft natuurlijk niet op dat strandje met je boek op schoot blijven zitten, maar bijvoorbeeld wel handelen als de noodzaak daarom vraagt en niet omdat een ander vindt dat het moet, of omdat je het al jaren zo doet.

Waarom jezelf najagen?

Ga eens na hoe het bij jou werkt, neem je gewoonte patronen eens onder de loep. Waarom zou je doen wat je doet? We jagen onszelf zo ongelooflijk na, vaak zonder bewustzijn.
Volgens mij maakt het mensen niet gelukkiger als ik tenminste af ga op wat ik tegenkom in mijn acupunctuur praktijk. Men wordt ziek van de constante druk en de voortdurende drive week in week uit, ook op zaterdag en zondag.
Vanuit het Christendom kende men vroeger de Sabbat, een religieuze dag van rust, een dag waarbij je rust van arbeid. Vandaag de dag rust men helemaal niet meer. We blijven maar doen.

Wat ga ik doen?

Onlangs heb ik besloten mijn verlangen, om eens een poosje te stoppen met werken, nu maar eens in een daad om te zetten. Het idee van een Sabbatical is voor mij iets van; helemaal tot rust komen en naar binnen keren. Mijn plannen rondvertellend gaf bijna altijd een reactie van “en wat ga je dan doen?” Leuk vind ik dat, alsof je altijd maar wat moet “doen”.
“Niet doen” lijkt mij wel spannend, maar ook best wel een kunst. Laatst kreeg ik een boekje van een vriendin “Doe en denk als een kat” van Stephane Garnier. Katten liefhebbers zullen direct begrijpen wat ik bedoel.
Ook zag ik de Netflix documentaire “Heal” , interessant om eens naar te kijken en je af te vragen of je eerst een “wake-up” call moet krijgen om je te realiseren dat er iets bij je moet veranderen.

Ik ga het “vakantiegevoel” bewust opzoeken; de kunst van het niets doen toepassen in de periode van 1 september tot 13 januari 2020. Dat zie je ook in deze video.

Diana Belfor
acupuncturist
Alvast een afspraak maken voor 2020?

You may also like

Volgende