Extreme vermoeidheid, hoofdpijn, ademnood, concentratieproblemen……,

Restverschijnselen Covid-19

 

In de volkskrant las ik het artikel van Ellen de Visser “Veel genezen corona patiënten houden nog maanden serieuze klachten”.
In haar artikel noemt ze ook Paul Garner, een Britse hoogleraar infectieziekten en hij vertelt in het vakblad the BMJ, hoe hij zich voelde nadat hij thuis zeven weken had geworsteld met Covid-19.
De restverschijnselen van deze infectieziekte zijn heel divers: extreme vermoeidheid, hoofdpijn, ademnood, maagklachten, pijn op de borst, geheugenverlies, concentratieproblemen. Klachten die we allemaal wel kennen en die na een tijdje normaal gesproken, weer verdwijnen. Als je echter corona hebt doorgemaakt duurt het veel langer voordat je er helemaal vrij van bent.
Het zijn ook symptomen die behandeld kunnen worden met behulp van acupunctuur. Als het virus je te pakken heeft gehad, dan heb je enorm moeten inleveren in je energie. Dit tekort zorgt er voor dat op krachten te komen niet zo simpel blijkt.

“Als je geen brandstof hebt, dan kan de auto niet rijden”

En dat is nu nét waar acupunctuur een handje bij kan helpen.
Voor het lichaam is ook energie nodig zodat herstelprocessen op gang worden gebracht én actief blijven. Hoe helpt acupunctuur daarbij?

  • Het vult jouw tekorten aan
  • Het zorgt ervoor dat jouw energie blijft stromen
  • Het helpt dat wat je niet meer nodig hebt, te elimineren
  • Het dirigeert jouw Qi  daar waar het nodig is
  • Het maakt je immuunsyteem  sterker, zodat je meer weerstand kan bieden tegen indringers, zoals virussen en bacteriën

Iedereen heeft voor zichzelf een idee wat een gezonde leefstijl is

Sauna-acupunctuur LeiderdorpNatuurlijk is het van groot belang dat je goed voor jezelf zorgt. Een gezonde leefstijl, waar ieder een eigen idee over heeft, is essentieel.
Bewegen is gezond maar intensief sporten en “diep gaan”, daar heb ik mijn twijfels over. Want ook dan verbrand je kostbare energie. Of die extra wijntjes die je “mag” drinken per week omdat het toch ergens goed voor zou zijn. Ik heb zo mijn twijfels of je lever daar nu zo blij van wordt. Onze “chemische fabriek” wordt er door overbelast, samen met de andere prikkels die het moet verwerken: stress, medicatie, emoties, onverzadigde vetzuren om er maar een paar te noemen.

Ons arbeidsethos aanpassen?

Het corona-tijdperk dwingt ons het arbeidsethos eens opnieuw onder de loep te nemen:

  • Toch naar werk als je maar een beetje verkouden bent”
  • Extreem moe, maar toch die deadline willen halen
  • Hoofdpijn en toch die werkweek vullen met al je afspraken en werktaken
  • Een beetje verhoging en toch naar werk of die verplichte feestjes blijven bezoeken.

Denk na of je de oude gewoontes moet blijven vasthouden. Komt dat jouw gezondheid ten goede?  Want geloof mij “gezondheid is goud waard”. Als je ooit eens ernstig ziek bent geweest dringt dat pas écht goed tot je door.
Gezond blijven? Er zijn vele manieren om daar aan te werken en acupunctuur is daar één van.  Ik geef je graag  dat steuntje in de rug.