Blog post

Vakantie stress

De zomervakantie staat voor de deur. Vakantie is leuk maar veel mensen ervaren hiervan ook stress en dat kan een hoop plezier doen verdwijnen.
Het zijn niet alleen de voorbereidingen voor een vakantie, er zijn zoveel meer prikkels en gebeurtenissen die stress veroorzaken. Vaak hebben we het niet eens door. Te veel aan leuke afspraken of negatief nieuws van het dagelijkse NOS journaal bijvoorbeeld. Maar over het algemeen zijn het vaak de life events die de meeste stress veroorzaken, deze zij
n constant, terugkomend of sluimerend. We vinden dat het erbij hoort; dus niet zeuren en gewoon doorgaan.

Het zijn juist de life events die je stress niveau hoog houden

Al die gebeurtenissen laten je cortisolniveau stijgen en kan als een soort gezoem constant in je lijf of hoofd blijven hangen. Vooral als het heftige gebeurtenissen zijn. Ken je dat? Het is dan de kunst om jezelf niet te veel daardoor te laten afleiden. In het hier en nu blijven, jezelf steeds terug brengen in de tijd, gefocust en geconcentreerd blijven. Mindfulness wordt het ook genoemd. Meditatie helpt daar vaak bij. Maar het is meer dan dat. Het wordt ook Wu Wei genoemd.  Niet achter je gedachtenspinsels aanrennen, maar alleen handelen als het nodig is.  Je lichaam ervaart op den duur dan meer rust en je denken wordt dan een soort “achtergrond muziek” en je activiteiten worden gerichter.

Zelfs naaldjes kunnen je helpen

Binnen mijn acupunctuurpraktijk behandel ik veel stress gerelateerde klachten. Helaas zijn er mensen die bij het idee dat er geprikt gaat worden, stress ervaren. Je zou het misschien niet zeggen dat naaldjes  jouw adrenaline niveau in balans brengt, toch is het zo. Dat de behandeling effect heeft is fijn, maar je kan er zelf ook iets aan doen. Ik zie hoe men worstelt om het onplezierige gevoel in het lichaam of het constante denken te verlagen. Kijk eens of jij handelt vanuit gewoonte patronen of aangeleerd gedrag, kan je daar verandering in brengen?

Als je klachten hebt zoals vermoeidheid, spanningshoofdpijn of dat je heel slecht inslaapt, pas mindfulness toe, mediteer, neem meer ruimte voor jezelf en ga naar een acupuncturist.

Ontspan bij stress - acupunctuur LeiderdorpJe zal meer rust ervaren en voelen dat je weer meer geaard raakt. Zo kan je ook rustiger aan je vakantie beginnen.

Diana Belfor

"Kijk eens vaker naar een poes"

Vorige

Volgende

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *