Wat is acupunctuur

Het is een geneeskunst dat in China haar oorsprong heeft. Binnen de Chinese traditie neemt acupunctuur een belangrijke plaats in binnen de gezondheidszorg. Daarnaast bestaat ook de kruiden geneeskunde, moxa en cupping, Qi Gong, Tai Chi, tuina. Acupunctuur is in Nederland denk ik wel de bekendste behandelvorm.

Verschillende stromingen

Binnen de acupunctuur zijn er verschillende stromingen;

TCM (Traditionel Chinese Geneeskunde), CCM (Classical Chinese medicine), Chinese- of Japanse acupunctuur, oor- of schedel acupunctuur, dry needling

In al deze stromingen wordt gebruik gemaakt van dunne naaldjes die op bepaalde locaties op het lichaam, acupunctuur zones, worden geplaatst. Er wordt niet zomaar ergens geprikt, het zijn plekken op het lichaam die te vinden zijn op meridianen. Een meridiaan is een vat waar Qi (energie) doorheen stroomt. Het is een netwerk dat zich verspreidt over het hele lichaam en zo al de weefsels en organen bereikt. Door te prikken op de acupunctuur zones wordt een actie in gang gezet waardoor het lichaam haar balans hervindt en herstel van gezondheidsklachten kan optreden. De verschillende acupunctuur vormen hebben natuurlijk hetzelfde doel d.i. gezondheidsherstel. De manier van benadering is per vorm echter heel verschillend. Het grootste verschil vind je tussen de TCM en de CCM. Ik heb ervoor gekozen om alleen volgens de klassieke acupunctuur (CCM Classical Chinese medicine) te werken.

Classical Chinese medicine

Volgens de CCM staat jouw persoonlijke energie (je constitutie) centraal en wordt er een puntkeuze gemaakt dat bij jou past. Iedereen is anders waardoor de oorsprong en het ontwikkelen van de problemen met de gezondheid ook bij iedereen verschillend zal zijn.

Daarnaast gaat het bij de klassieke acupunctuur niet om het behandelen van de symptomen, maar om het behandelen van de zieke en de ziekte. Dus geen standaard recept maar een individuele aanpak.

Niet meer dan 5 naaldjes

Maar wat merk jij ervan als je door mij volgens de klassieke weg wordt behandeld?

  • Het gebruik van het aantal naaldjes is veel minder. Doorgaans gebruik ik niet meer dan 5 naaldjes en worden vrouwen bijvoorbeeld vaak alleen rechtszijdig geprikt en mannen vaak alleen aan de linkerzijde.
  • Als je een beetje op de rit bent en je voelt dat de behandeling aanslaat, vaak al na 3 of 4 behandelingen, dan daalt de behandelfrequentie naar om de 3 weken en daarna naar 1x per maand of langer. Alleen bij heftige pijnklachten ((link) kan het wenselijk zijn hier tijdelijk van af te wijken.

De behandel frequentie is dus veel lager. Zo worden acupunctuurbehandelingen ook nog eens beter betaalbaar.

Acupunctuur is een natuurlijke behandelvorm, zonder medicatie en zonder dat er iets wordt geïnjecteerd. Bijwerkingen zijn er nagenoeg niet.