Wat kan acupunctuur doen vóór en tijdens de zwangerschap

Zwanger

Misselijkheid tijdens de zwangerschap, niet ongewoon wél vervelend. Je hormonen zoeken naar een andere balans wat gepaard kan gaan met ochtendmisselijkheid. Na een paar weken verdwijnt deze periode van misselijkheid weer. Soms helaas niet: na 12 weken nog steeds misselijk en je blijft overgeven.
Acupunctuur werkt heel goed om de misselijkheid te stoppen. Dit komt omdat het helpt de balans sneller te herkrijgen door je lichaam net dat extra zetje te geven in de goede richting. Je zal merken dat jouw klachten afnemen en zelfs kunnen verdwijnen.

Kan dat wel, acupunctuur tijdens de zwangerschap?
Omdat ik veel ervaring heb met het behandelen van zwangerschapsklachten, ben ik goed op de hoogte van wat ik wel en niet kan doen. Als klassiek acupuncturist gebruik ik tijdens een behandeling ook maar weinig naaldjes en ik zal ook nooit op je onderbuik prikken.
Als jij tijdens je zwangerschap problemen krijgt van andere fysieke klachten, dan is dit ook met acupunctuur te behandelen. Je kan hierbij denken aan extreme vermoeidheid, vocht vasthouden, brandend maagzuur, obstipatie, dreigende miskraam of miskraamverleden.
Acupunctuur is een natuurlijke behandelvorm zonder bijwerkingen.

Als zwanger worden niet lukt
IVF acupunctuurHet komt voor dat zwanger worden niet vanzelf gaat. Er komt dan een moment dat vruchtbaarheidsbehandelingen noodzakelijk zijn. Vaak eerst met IUI en als dat niet lukt bestaat nog de mogelijkheid tot IVF en ICSI. Dit zijn westerse behandelvormen onder begeleiding van een specialist, waarbij de slaagkans om bevruchte eicellen te krijgen en zwanger te worden wordt vergroot.

Zwanger worden én blijven

Acupunctuur zorgt ervoor dat je voldoende energie hebt om het zwanger worden te vergemakkelijken. Ook word je balans hersteld als je heel veel en frequent hormonen hebt moeten gebruiken tijdens het vruchtbaarheidstraject. Ook het verbeteren van de doorbloeding van de baarmoeder is een belangrijk onderdeel van de behandeling.
Op het moment dat er eicellen worden geoogst en later de bevruchte eicellen terug worden geplaatst, is het belangrijk juist dán een acupunctuur behandeling te hebben. Dit om de innesteling te ondersteunen.
Het heeft geen voorkeur om alleen acupunctuur te ondergaan tijdens die periode van “oogsten” en “terugplaatsing”. Het niet vanzelf zwanger worden komt n.l. omdat er een verstoring in je energie is. Daarom is het belangrijk vroegtijdig met acupunctuur te starten, met andere woorden: niet je eerste acupunctuur behandeling net voor “oogsten van de eicellen” of de “terugplaatsing”.

Vruchtbaarheid van de man
Het uitblijven van de zwangerschap is lang niet altijd een probleem dat alleen bij de vrouw ligt. De zaadkwaliteit is in de loop der jaren sterk in kwaliteit, kwantiteit en beweeglijkheid achteruitgegaan. Er worden verschillende redenen genoemd waardoor de vruchtbaarheid bij de man afneemt, maar de precieze oorzaak is niet altijd te achterhalen. Als ziekten die infertiliteit bij de man kunnen veroorzaken zijn uitgesloten, dan is het zeker het overwegen waard om acupunctuur in te zetten. Een voorwaarde is wel dat je ruim op tijd start met de behandeling.

Als je meer wilt lezen over kinderwens, zwangerschap en gerelateerde onderwerpen, kijk dan ook de site van Freya.
Heb je nog vragen, wil je meer weten? Bel of mail gerust.
 
Diana Belfor
Acupunctuur-Belfor.nl
M: 06-23563173